Aktīvs jaunietis Lielās Juglas krastos 2018

Nometne jau ceturto gadu norisinājās Zaķumuižā un tās apkārtnē no 30. jūlija līdz 3. augustam.  Šajā gadā nometnes organizētāji iesaistījās veselības veicināšanas projektā, kurā piedalījās 50 Ropažu novada un 10 citu novadu bērni un jaunieši vecumā no 8 – 15 gadiem.

Nometnes dienās dalībnieki tikās ar vairākiem specialistiem un profesionāļiem, kuri iedvesmoja un motivēja pievērsties veselīgam uzturam, veselīgam, sportiskam un aktīvam dzīves veidam bez viedierīcēm, kāds arī bija nometnes galvenais mērķis. Viesu vidū bija uztura speciāliste Marina Svētiņa, veģetārās skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase, kamaniņu sporta trenere Ingrīda Amantova, sporta tiesnese un komentētāja Agita Ābele, olimpieši Artūrs Dārznieks, Riks Kristens Rozītis, Lelde Gasūna,  Edgars Kamoliņš un viņa audzēknis jaunais, talantīgais hokejists Zaķītis, Petanka spēles guru Gundars Lasmanis, kā arī rīta dejas pasniedzēja Ilze Galeja. Nometnes organizētāji un dalībnieki izsaka vissirsnīgākos pateicības vārdus ne tikai par iedvesmošanu, bet arī par dalīšanos savos pieredzes stāstos un lekciju vadīšanu, bagātinot visus ar jaunām zināšanām.

Ar dažādiem sporta un aktīvās atpūtas veidiem iepazīstināja un aizraujošas sacensības vadīja ikgadējie instruktori Agris Robežnieks (disciplīna, orientēšanās, kartes un kompasa lasīšana, dabas likumi), Georgijs Tripolecs (laivošana), Valērijs Ivanovs (futbols) un Raivis Millers (disciplīnas un kārtības pamatelementi). Tiesnešu komandai šogad pievienojās arī sporta treneris Māris Kalniņš, kurš apmācīja dalībniekus volejbola spēlē, kā arī rūpējās par disciplīnas norādījumu ievērošanu. Visus procesus uzraudzīja šarmantā nometnes vadītāja Ilona Robežniece, kurai šīs nometnes vadīšana bija kā ugunskristības.

Savu azartiskumu, komandas gara spēku un savstarpējo cieņu dalībnieki parādīja sporta spēļu sacensībās volejbolā, petankā un futbolā. Spēles garšu tie turpināja arī, starp sacensībām spēlējot galda spēles un “You Fo” spēli.

Šajā gadā nometnes dalībniekus ļoti mīlēja saule, kas raisīja vēlmi pēc nerimstošas veldzes peldējoties. Šādu iespēju devu skaistās dabas vērtība Zaķumuižā – Lielās Juglas upe un, kā dāvana – Silezers, pēc pirmās dienas orientēšanās mācību pārgājiena uz blakus ciemu Silakrogā.

Neizpalika arī nometnes tradīcija – komandu simbolu – karogu veidošana un valsts karoga godā turēšana.

Katru dienu nometnes dalībnieki cienājās ar veselīgām uzkodām – dārzeņiem, augļiem, ogām un sulām, kāpostiņš, burkāniņš un gurķītis gāja uz urrā.

Katru dienu nometnes dalībnieki guva kādu mācību, kuru bija jāatkārto rīta pārrunās. Viscaur vijās stingra disciplīna un noteikta kārtība un tā bija jāievēro ikvienam, bez izņēmuma.

Nometnes trešajā dienā dalībniekus apciemoja Vidzemes televīzijas komanda, veidojot reprezentablu video sižetu par nometnes dzīvi un tā brīža aktivitāti –laivošanu.

Nometnes noslēgumā, ik rīta deju instruktores Ilzes Galejas vadībā, dalībnieki un instruktori demonstrēja ar patiesu centību iestudētu priekšnesumu vecākiem. Tam sekoja lielas ovācijas un atzinīgi vārdi.

Katrs dalībnieks ar lielu prieku saņēma dāvanā volejbola, futbola vai basketbola bumbu, ko organizatori sarūpēja kā simbolu veselīga un aktīva dzīves veida veicināšanai turpmākajās gaitās.

Kā muzikāls pārsteigums nometnes dalībniekiem, bija bundzinieka Andžeja Grauda un viņa bungu skolas audzēkņu viesošanās noslēguma pasākumā. Tie  iebungoja un ierībināja Zaķumuižas stadionu, iesaistot visus nometnes dalībniekus savos priekšnesumos. Šis pārsteigums bijusi kā iedvesma dažiem nometnes dalībniekiem iestāties bungu skolā, turpinot savas bundzinieku prasmes, vai uzsākot jaunas aizraušanās.

Nometnes organizatori saka lielu paldies viesu nama “Sauleskalns” saimniekiem Ievai un Jānim Meijeriem, biedrībai “Aktīvi vecāki – Ropažu novadam”, sporta klubam “Boule”, īpaši – Gundaram Lasmanim, kafejnīcas “Valdenrode” personālam, īpaši – burvīgai šefpavārei Marikai Gailītei par gardajām maltītēm trīs reizes dienā.

Liels paldies arī Annijai Lasmanei, Kristīnei Ozoliņai, Ervīnam Eglienam, Kristam Gailītim, Rūdolfam Kalniņam atbalstu un palīdzību nometnes iekšienē. Bez jums, mēs būtu kā bez rokām.

Ik gadu nometni atbalsta Zaķumuižas pamatskola, tāpēc liels paldies direktorei Intai Ozolai un viņas komandai par sadarbību.

Paldies Ropažu novada pašvaldībai, īpaši – Līgai Mekšai par doto iespēju startēt veselības veicināšanas projektā.

Biedrība “Cits Silakrogs” pateicas visiem, kas atbalstīja šī gada nometni. Paldies, instruktoru sastāvam, bērniem, jauniešiem un viņu vecākiem. Es ar jums lepojos!

Kopā mēs varam!

Uz tikšanos jau nākamajā gadā, kad svinēsim 5 gadu jubileju. Tad jau bez tortes neiztikt!

Jāpiebilst, ka 2018. gada 8. augustā no Veselības ministrijas un Slimību profilakses kontroles centra saņemts nometnes novērtējums ar visaugstāko iespējamo punktu skaitu dažādos kritērijos, kā arī piebildi, ka nometne iesakāma kā labās prakses piemērs. Prieks censties!

 

Nometnes “Aktīvs jaunietis Lielās Juglas krastos”

organizatore Sarmīte Gailīte.

 

Nometne notikusi “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Ropažu novadā” (Nr.9.2.4.2/16I/065) ietvaros

Leave a comment